注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

爱情紧箍咒7:本能与思索  

2008-11-29 22:41:08|  分类: LOVE紧箍咒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Chapter 7
非常可惜,逃完课之后,等佢地噶一样喺一个无聊噶星期。
每一科噶课程都越离越紧,令人有D窒息噶感觉。
阿哭噶班,虽然话喺全级最优秀噶,但喺反而喺最无气氛噶。上课个阵,少数人听课,大部分人发偶豆,仲有D写作业,睇杂志之类。佢地好似觉得,无论点样,最后都会有10几个好似阿哭甘噶优生将平均分拉到高不可及,佢地始终喺最好噶。
而纸巾噶班,从初一到初三,都被认为喺最有潜力赶上阿哭佢地班噶一个班,虽然佢地从来未赶上过。不过佢地好有毅力,一开学,几乎个个都好似食药甘,搏晒老命,整到纸巾都有D想陪佢地噶冲劲。
最后,纸巾都喺决定听D唔听D,佢认为自己并唔喺读书噶料。
所以,佢依然甘觉得今个星期6继续同阿哭去DJ玩~~~~
不过呢次噶玩,有D特别。
纸巾喺应某个女仔之约去DJ PK噶。
个个女仔以前同纸巾争过某个人。当时纸巾得佐,虽然最后都散翻。不过两个人就甘结怨。
上星期六纸巾喺DJ撞翻呢个女仔。
好斗喺大部分人类噶天性,包括纸巾,同埋个个女仔。
不过佢地应该算喺特别,佢地用大部分现代男人采取噶决斗方式:打机决胜负。
依家个个女仔依家条仔见到阿哭喺度玩紧跑跑卡丁车,加上两个女噶都未玩过。
佢以公平为理由,将决斗内容定为跑跑卡丁车,为排除技术差距,以道具赛决胜。
本来阿哭唔制,不过纸巾又用紧箍咒黎要挟佢。
纸巾见呢个喺阿哭唯一玩噶网GAME,所以特别有信心。
直到临“决战”前,佢先喺甘易同阿哭练佐半个钟。
另一边,个个女仔因为“当年”输俾纸巾,决定今次唔可以再输,逼自己条仔喺甘训练,仲用佐10几蚊买佐D收费道具。
而阿哭尽量同纸巾跑完所有道具地图,话佢听每一幅应该点开,道具喺咩时候用最合适。
纸巾听下听下有D阿哭喺度帮自己复习噶感觉。
最终对决终于开始。
地点:DJ网络娱乐中心情侣专区
项目:跑跑卡丁车2VS2道具赛
地图:………………纸巾同个女仔都争住要选地图,最后决定用ALL RANDOM
车辆:合金+马拉松VS 尖锋+板车
赛前花萃:“你地输梗啦,板车都用~~~~”
“阵间唔好后悔就得,好多人都成日以为阿哭喺韩服噶玩家~~~”不甘示弱噶纸巾
(韩服玩家:通常形容好劲噶跑跑玩家,至于D人以为阿哭喺韩服玩家,完全喺因为阿哭懒转输入法,成日用英文讲嘢,例如:转地图-change map;用随机-random please。所以成日俾人问:HEY, MAN where do you come from?)
全部人F5(准备)后,终于要开始。
随机开中沙漠噶其中一副图,有捷径噶个幅。
一进入地图,纸巾就回忆阿哭讲过呢幅图噶跑法。
“因为喺道具,所以唔可以用漂移蓄加速,而且第一喺唔可能执到加速噶,所以第一个圈唔使冲甘前。”
第一圈,纸巾跟喺最后面,其余三个喺前面不断交换1、2、3名。呢个阿哭,又叫人唔好冲上去,自己又冲……
好快就跑到捷径噶地方,纸巾记得阿哭讲过,捷径前有个U形弯,如果有加速,应该喺过U形弯之后用,虽然佢依家得两只导弹。
好彩噶喺,纸巾见到阿哭上唔到捷径,而另一队噶两个都上佐,即刻发射导弹。中佐一个,留住一只阵间用,反正跑喺最后面。
所以到佐第二圈噶一开始,对方排名1、3,自己排名2、4,表面上噶劣势。
同样,因为对方噶第一拿唔到加速,所以去到捷径个度,阿哭送只导弹过佢,顺便上捷径,远远抛离。第三个个想追上去,甘岩俾纸巾噶导弹击落。
剩翻纸巾同佢地喺后面。
即刻开始第三圈。纸巾啉起阿哭讲过过一D大弧度噶弯个阵,应该适当减速,唔好执着于个个前制,必要时懂得松开前制。
甘岩捷径前有几个大弯。对方两个因为用收费车辆,速度快,过弯惯性大,成日撞墙。纸巾按阿哭噶方法,入弯松前制,减速转弯。得佐,冲上第二名。不过就帮阿哭食佐两只导弹,仲要连发。又跌翻落第4。
正当佢喺空中俾导弹打飞个阵,佢望望阿哭喺边。
阿哭竟然停喺捷径前噶斜坡。
“追上离。”阿哭好似好有信心
原来,阿哭第二个阵执个自爆,第一个阵执只蕉皮。
蕉皮已经放好喺阿哭噶正后方。
等到佢地一出U形弯,佢地习惯性甘开加速,阿哭开自爆。
纸巾追到上去,三个都痴住晒。纸巾加速,冲上斜坡。喺离开斜坡最后一刻漂移以免撞到斜坡栋墙。过埋捷径,纸巾第一。
好惊心动魄噶一场跑跑。
“我地真喺犀利啊~~~”纸巾经验都唔拿就退出游戏。
“当然,人地喺两个本能型噶。我地喺一个本能型加一个思索型噶。肯定赢架。”阿哭
“本能?”
“嗯嗯,本能同思索喺打机噶两大基本思路,因人噶性格而异。我地三个冲到甘前,肯定都喺本能型噶,你喺后面掩护,喺思索型噶~~~”
“甘我地合作咪好犀利?”纸巾问
“少少啦,起码赢到佢地……”
个两条友好哀伤甘行过离,问纸巾有咩要求。
“要求就无乜噶~~~~不过DJ喺我地头,DJ我睇晒,以后在喺呢度见到你地,见一次…”
“见一次点啊?”
“请我打20蚊~~~”
“哦哦。”无奈离去。
“纸巾啊…………”阿哭觉得奇怪,“呢度几时变你地头架?”
“呃…………是但啦,有得玩已经喺一种幸福,唔好问甘多理由~~~”
“甘又喺……”
“悟空乖,头先同为师并肩作战,击退菜鸟~~”
“…………………”
“阵间请你去大卡司~~~”
“好啊好啊!!!”

  评论这张
 
阅读(28)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017