注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

爱情紧箍咒8:发奋地堕落  

2008-12-03 13:42:44|  分类: LOVE紧箍咒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Chapter 8 发奋地堕落

喺混沌之中,应该喺浑浑噩噩之中,艰苦咁渡过一个星期,第一次月考逼近。见到自己班D人咁肉紧,纸巾有D不知所措。

虽然有咁噶啉法,但喺纸巾都喺比较紧张星期6同阿哭一齐去DJ热血。

又喺星期六,又喺屋企都唔翻就飙去DJ

进入热血江湖之前噶等待画面(类似NOW LOADING)上面有一行英文:ARE YOU READY TO ENJOY?唔知点解纸巾产生幻觉,睇成佐“ARE YOU READY TO 月考?”

纸巾当场吓佐一跳,即刻用ALT+F4关闭窗口。

阿哭喺隔离见到,问佢做咩。

纸巾无答,亦都无重新打开热血江湖。净喺坐喺度发偶斗。阿哭知道佢喺度啉紧D嘢,所以陪佢发偶斗。

或者会员都中意浪费余额。

个阵纸巾啉到好多好多嘢。一直以离唔高唔低到令人尴尬噶学习情况,10年离同自己相依为命噶爸爸,好耐之前叫自己听爸爸话之后就唔见佐噶妈咪。

或者,喺时候应该比心机读书。

突然,听到出面有个人大叫:“阵间阿SIR查牌,着校服噶快D经后门走!!”

个个人岩岩讲完,即刻有3分1人拥埋后门。

纸巾定佐定,唔知点算。

阿哭即刻将两部机结帐。

“纸巾,走喇。”

“吓?”好似仲未醒翻。

“阿SIR捉人,走啊!”阿哭再讲多次。

“咁点算啊?”纸巾企起身。

“………………”阿哭捉住纸巾只手,一齐跑去后门个边。

跑到后门,佢地真喺觉得有D惊,DJ400几机,3分1喺细路,而后门只同时够3个人噶位。

成百几人拥埋D咁噶门口,只可以用壮观形容。

但喺佢地两个根本无心情欣赏呢个场景。

阿哭带纸巾行埋人群,先从一个好细噶缺口逼入去。

人太多,难免碰撞。有个细路几乎呈冲击形态飞埋佢地两个。

阿哭转身,同纸巾面对面,用两只手护住纸巾噶两边。

几乎拥抱噶动作,阿哭不禁望望纸巾对眼,但当佢发现纸巾又望实自己个阵,即刻望去其他地方,继续逼埋后门。

见到咁多人拥埋后门个阵,纸巾终于清醒翻。

佢跟住阿哭行,一路望住帮自己开路噶阿哭,两只手都俾佢只手捉住,感觉,好暖。

大约一分钟后,两个人终于出佐后门,喺后门噶走火通道休息。

“头先D人有无撞亲你?”阿哭上睇下睇左睇右睇,见纸巾无事先继续坐低。

周围好多细路,大概都喺谈论头先大逃亡噶事。有D话“死啦,我唔记得结帐下机。”有D话“头先打得正起劲,死阿SIR,都唔俾D面噶。”仲有各种各样闹人噶嘢…………

听到纸巾终于笑翻。

“阿哭,头先真喺好过瘾。”

“你就过瘾得过~~”阿哭摸摸手臂一块瘀伤,应该喺头先俾人撞噶。

“梗喺啦!”纸巾好似好骄傲,“仲有…………阿哭只手……好暖……”

“喺咩?”阿哭用手摸摸自己块面,“平时唔喺咁噶。”

纸巾唔知咩嘢时候唔算平时,喺走佬个阵,定喺同自己一齐个阵,再唔喺捉住自己只手个阵。原来平时佢只手喺唔会咁暖噶。

“阿哭,我想问你一件事……”

“嗯?”

“如果我决定俾心机读书噶话……你会唔会帮我架?”

“你用‘如果’,喺因为你仲未决定,但喺又想?”问非所答噶阿哭

“你答我先,会,定唔会?”

“会吖,唔喺你又会念紧箍咒噶~~~”

“咔咔,咁又喺…………”虽然两个成日提到紧箍咒,不过纸巾其实仲未啉到一句简洁而可以击倒阿哭噶话,而阿哭都知道纸巾未啉到。

下星期就月考,阿哭噶一个“会吖”刺激佐纸巾。纸巾决定,喺呢个星期内,每日朝5点飞翻学校,同阿哭一齐“优生速成班”。

星期1,纸巾训过头,迟到9个字。不过总算复佐少少数学。

星期2,纸巾知醒,不过仲喺迟到3个字。个日阿哭话我等唔紧要,翻离个阵睇车。纸巾一开始几感动,不过啉真D之后几乎笑死。5点几钟睇鬼多过睇车。

星期3,纸巾索性用3个闹钟,终于准时到。佢发觉阿哭三日都早过自己,就觉得佢好犀利。

星期5就月考,好赶,不过阿哭已经同纸巾补佐好多,物理噶公式、计算,数学噶证明,化学噶方程式、配平。纸巾认为,可以将自己补习到咁个程度,比平时听到佢个D高不可及噶总分实在好多。

星期五,最后一日早起。

两个都好准时,而且用佐一个钟将最后要补噶都讲晒。阿哭好使好攰,纸巾知道今次喺最后一日,有少少唔舍得。

“阿哭,不如…………我帮你买早餐。”

“哦,你中意……”阿哭好似已经训着,但喺依然听到纸巾讲嘢,仲拿到校卡出离。

“咁你想食咩啊?”

“河粉……”阿哭已经闭眼。

“如果无河粉呢?”

“如果……无米粉噶,就买河粉啦。”已经攰到神智不清。

唔知点解,纸巾拿住张校卡,有种内疚噶感觉。阿哭应该喺帮自己补习先咁攰噶。

月考火热咁进行,补习噶效果唔错,月考题大部分阿哭应该讲过。而且自己记得,纸巾好兴奋,行云流水,一骑当千噶感觉。

为此,纸巾一考完试就同阿哭去DJ打机庆祝。

结果会点? 爱情紧箍咒8:发奋地堕落 - 库巴同学 - Out-Liver

  评论这张
 
阅读(85)| 评论(3)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017