注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

爱情紧箍咒9:阿哭都会哭  

2008-12-05 17:53:58|  分类: LOVE紧箍咒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Chapter 9 阿哭都会哭
星期日下午一翻学,纸巾就飞去办公室抢成绩表。
好似成日打机噶人都霸道D,又或者靓女多人让,佢好快抢到张成绩单。
今次纸巾尝试喺前面顺数落去稳自己噶名,出奇地,佢喺10几名个度见到自己个名,再睇总分,比上次飞跃40几分。
“纸巾,今次考试好似几掂窝?”
“喺啊喺啊,你都觉呢?”太得意忘形,根本留意上一句话喺一个平时有D讨厌自己噶人用讽刺噶语气讲噶。
搞到个个人好无奈…………
喺窝,去话个阿哭听。
佢又即刻飞去阿哭班教室。
佢地班D人都好懒,如果唔喺因为纸巾捉佢翻学,佢地班教室肯定有排无人。
“阿哭~~~~”纸巾未入门口就大声叫定先。
“女仔之家咁大声叫,嫁唔出架……”(以前成日同雅文讲噶一句话:“嫁唔出架~~”)
“三藏唔使嫁人个~~~”
“咁你入离唔喺想念紧箍咒吖嘛?”
“呃…………迟D先,我今次月考好掂啊,高过上次好多分啊~!!”
“哦?咁咪好咯。”
“你几分啊?”纸巾听出小小异样。
“唔知吖。”
“哦……”唔通考差佐??
是但,无声地陪陪佢都好。纸巾喺阿哭柜筒拿佐本游戏杂志,坐喺阿哭隔离慢慢睇。
无几耐,有个阿哭班噶男生翻到教室,好似平时同阿哭几熟噶。
佢一行入离,就同阿哭讲:“我有D野想同你讲。”佢一路讲一路望住纸巾,意思喺想佢回避。
纸巾似乎发现佢噶眼神,但喺佢反而冷静咁讲:“我同佢唔喺好熟,同你,更加唔熟,你当我透明得架喇。”
阿哭无任何反应,继续睇杂志。
“个件事你考虑成点啊?”个个男生首先打破沉默。
“咩事?”继续睇杂志噶阿哭
“我觉得你可以照顾到佢。”好认真噶语气。
照顾?纸巾完全听唔明,不过个个佢绝对喺一个女仔。
“点解你觉得你唔得?”阿哭依然平静。
“你以前都可以对佢咁好啦,点解依家唔肯主动少少窝?我觉得你比好多人合适,起码比我合适。”
“点解比你合适?”语气加重少少,依然平静。
“唔知啊,我唔适合拍拖。你知唔知啊,佢虽然喺一个好坚强噶女仔,但喺因为佢傻耕耕,成日受到伤害,如果有好似你呢D人睇住,肯定减少好多伤害架!!!!”好激动。
阿哭无再翻个本杂志,停佐停。
“既然……你知道佢咁多野,点解你自己唔睇住佢,点解仲要稳我??”阿哭讲得好细声,不过肯定听到得,虽然好细声,不过纸巾未试过见到阿哭咁嬲噶语气。
又喺沉默…………
“阿哭,对唔住……”个个人变得好伤心,讲完就走出教室。
阿哭继续翻杂志,好似无发生任何事。
“阿哭吖…………”纸巾忍唔住出声。
“嗯?”
“头先……你好嬲。我未见过你咁嬲讲野架。”
“喺咩?”
“嗯,可唔可以话我听,个个女仔叫咩名啊?”
阿哭讲佐三个字,喺一个佢地班噶女仔。纸巾记得,喺初二个阵,曾经听过D人话阿哭对一个女仔好好,甚至喺体贴噶程度。当时纸巾唔信,但喺估唔到喺真噶。
纸巾有种觉得自己好衰噶感觉。
就好似,佢同阿哭一齐,发生噶都喺自己噶故事:失恋、打机、大卡司。几乎自己想,阿哭就会陪。佢甚至觉得阿哭喺一个绝对唔会嬲噶人,因为佢从来唔识留意一下阿哭噶故事。
原来佢地并唔喺两个世界噶人,只不过喺阿哭无属于佢噶世界,佢一直咁以为。
但喺原来阿哭都会嬲,都会伤心,都有自己噶故事。
纸巾啉起以前噶某D人,个D同自己互相称老婆仔老公仔噶人,依家或者同第二D女仔咁叫紧;个D话一够22岁就结婚噶人,依家唔知同边个讲紧一样噶野;个D好浪漫噶人,唔知同边个女仔浪漫紧。
就净翻…………悟空…………
强烈噶后悔感觉涌上心头。
“阿哭,拿只手离。”纸巾用力互相摩擦自己对手。
阿哭挂住睇杂志,喺咁易伸只左手个佢。
摩擦完毕,纸巾用两只近乎高温噶手捉住阿哭只左手。
“好热……”阿哭望住纸巾
“呃……虽然依家唔喺冬天,但喺上次喺咁危急噶时候,你用温暖噶双手保护我出去,今次……我温暖翻你~~嘻嘻”
对望时间………………
阿哭有仲想喊噶感觉,太感动。
  评论这张
 
阅读(31)| 评论(3)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017