注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

爱情紧箍咒3:an other哭  

2008-08-26 10:15:49|  分类: LOVE紧箍咒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

Chapter 3

战国无双激战中……

新游戏对于游戏迷而言,永远都有独特噶震撼力。

喺阿哭选好人物,奋斗到最后一章噶同时,个电话又……

“哈哈哈哈~~~”电话铃声

有上次经验教训,喺5秒钟之内,佢高速打开菜单,中途保存,屏幕出现一串日文,大概意思喺“正在保存中,请勿拔出记忆卡。”

搞掂之后拿出手机,又喺纸巾。

“喂,阿哭啊……”

“喺度。”

“我想出去打机啊,你喺咪陪我一齐去架?”

“嗯,喺啊。”

“甘15分钟后,点击门口等。”

“好,拜拜。”

唯有暂时放弃冲击最终章。

好似点击呢D又大又收容未成年人噶网吧,利润喺可观到恐怖噶,再次上点击,见到甘多细路,阿哭首先啉到呢样野~~~

今次,纸巾直接同阿哭坐埋同一个包厢。

纸巾噶人物已经高级好多,喺工会里面有相当高噶声望。佢又喺度晒紧自己带边个新手去练级,俾边条友赞佢装备好。佢又想阿哭同佢一齐玩,佢依然坚信自己喺三藏,阿哭喺悟空。

可惜噶喺……阿哭始终喺度上个个电视游戏网。自从有电脑之后,纸巾甚至电视都少睇,就更加唔好讲个D电视游戏,马里奥顶蘑菇什么的。

但喺当纸巾无野做,认真甘睇睇阿哭睇紧噶电视游戏情报。佢见到前所未有噶画面,3D,靓。睇翻自己玩紧个个2D噶梦幻,黯然失色。个个游戏噶介绍下面有:对应平台PS2。纸巾甚至连PS都唔知咩意思。

算啦,唔睇。纸巾继续练级。接任务,打怪,熟练噶操作。唔知点解,纸巾啉起以前初一岩岩识阿哭个阵。第一印象,不解风情,怪兽级噶好成绩。第一次考试7科683,平均每科97.5。纸巾记得当时一啉起呢种成绩差距,有种心寒。再因为后来第一个“佢”噶出现,纸巾开始拍拖,慢慢无同阿哭来往……

纸巾突然发现,其实两个人一齐同打机本质上无乜区别。自己因为阿哭噶好多野而喺两年前净做个普通朋友,正如阿哭因为唔中意网游噶拒绝梦幻,自己因为未了解而误解电视游戏净得D顶蘑菇之类。好多时因为第一印象而选错,该选噶错过,唔该选噶以为绝对正确噶,太相信自己噶直觉。(有D深奥)纸巾又发现,自己觉得阿哭变佐只不过喺因为阿哭份人本来就喺甘,熟佐之后好似变佐。其实喺佢对普通朋友同好朋友有根本噶唔同。

但喺可能已经太迟,自己对于阿哭,只喺遗憾,未算咩野深厚感情,阿哭对自己,纸巾唔知道佢会对一个拍过N次拖噶女仔有咩感觉。或者佢净喺因为当年噶个句“呢个电话只要我唔死都唔会改,有野可以稳我。”俾自己拖落水,被逼安慰一个唔需要安慰噶人,被逼去一间网吧。

胡思乱想会令人做错事,最典型噶例子就喺纸巾啉紧上面噶野个阵放错一个技能,导致人物死亡,成个任务要重新做过。

郁闷噶感觉,纸巾毅然关闭梦幻,打开KUGOO3,睇睇有无新歌听。

终于稳到一首叫“电灯胆”噶物体,双击下载,戴上耳机。

就喺呢度………………………………………

“嗯?”阿哭突然停低,望住纸巾。“唔好戴耳机。”

“点解噶?”首歌已经开始播放。

“网吧D耳机有个特点,戴得耐只耳会好痛架。”

“喺啊??”纸巾除佐个耳机。但喺当佢望望阿哭个阵,有一股愤怒油然而生——个死仔喺度戴住耳机睇游戏试玩视频。

“又话戴耳机会整痛只耳,唔准戴啊!!”纸巾一手除佐佢个耳机。

“甘我……”想解释,啉唔到理由。

“你咩窝?你戴咪一样会痛!!”

两个人正与时间竞赛。一定要快过对方啉出一个理由。阿哭想纸巾唔戴耳机,而纸巾想戴。

可惜,沉默佐5秒钟之后,最先啉到理由噶,喺阿哭……

“当然唔一样啦。我戴整我只耳喺我一个人痛姐,但喺你戴整痛你只耳噶话会连我都痛

埋份架~~~”(甘都得…)

“吓?咩话?”听唔明

“心痛……”无得反驳啦挂~~阿哭自豪甘带上耳机。

纸巾捉住个耳机,望住明明播紧但喺又听唔到噶歌,无奈……

“如果你真喺想听噶话,其实可以将耳机噶音量呤到最大,”阿哭一路讲一路整个耳机,“甘就好似一个小型音箱咯~~”

果然,最大音量噶耳机就算摆喺键盘隔离都可以听到音量。

“喺窝。”纸巾估唔到,阿哭会知道网吧设备噶呢D知识。但喺一啉起岩先俾佢话到无声出,又觉得点都要教训下佢。

“悟空你真喺顽劣啊,今次我就放过你,下次再喺甘,我就念紧箍咒。”

“对唔住,我错啦……”无奈噶阿哭……

虽然甘令纸巾有D唔爽,但喺起码知道阿哭唔喺被逼噶,知道佢有D紧张自己,就算喺好无谓噶紧张……

阿哭继续睇视频,纸巾继续用个个“小型音箱”听歌。

又一日……………………

  评论这张
 
阅读(48)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017