注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

爱情紧箍咒5:得不到的爱  

2008-08-29 14:44:59|  分类: LOVE紧箍咒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Chapter 5

历经千辛万苦,平安开学…………

阿哭翻到学,个个都问佢赶完作业未。

纸巾翻到学,个个都问佢有无拍到新噶BF。

或者,呢D就喺两个世界。

虽然佢地噶答案都一样:“下??无啊…………”

­

话晒都初三最后一个学期,开学一个礼拜,D老师赶课好似赶住去死甘。

无奈之下,纸巾继续以前噶生活。

好多人认为求学过程中唔努力学习喺一种颓废噶表现,佢地觉得颓废好型,喺唔喺都话自己颓废,话自己堕落。

但喺纸巾不然,虽然去唔多努力学习。但喺佢觉得自己做紧D比学习更重要噶野,而且喺好坚持,好积极甘做。例如………………将手机游戏里面噶最高记录刷完一次又一次,黑白棋成个棋盘64个位,佢可以刷到63粒……

纸巾甚至猜想过如果自己讲呢D耐性放喺学习上面,唔知会会好似阿哭甘犀利呢。不过最后都喺放弃呢D啉法,因为无可能,亦都无兴趣,更加无所谓。

而隔离班噶阿哭,好似一部多核处理器甘,一节课,明明听紧课,都可以睇睇D人喺甘闷噶课里面做咩,睇睇杂志,望望窗外,画画公仔。然后等待落课铃声噶来临。

如果有人问你最中意上咩课,正常噶初三或者高三学生都会答:“最中意落课。”(排除学习狂或上课沉睡者)

­

人人都话时间过得好快,因为佢地中意喺度过完一个时间后再谈论,所以快喺因为已经过去,真正处于个段时间个阵,你绝对唔会有呢种感觉,例如初三噶课堂。

不过阿哭依家觉得时间过得都几快,因为佢喺几个钟前用一张校医证明换取一个请假噶机会。而且请假相当及时,星期5走,星期6上午仲唔使翻学,难得阿哭会成晚拿住个手挚奸笑。

突然阿哭听到另一种奸笑声,喺手机铃声。

一睇,又喺纸巾,佢唔明纸巾点解可以甘准时,次次都喺打紧机个阵打过离。

“又做咩啊?”

“做咩唔得窝……反正唔喺挂住你打俾你啦!!”

“你唔喺上紧晚修噶咩?”

“喺啊,都未落课。老化岩岩先小测完,我喺厕所避难~~~”

“乜你地班又叫佢老化噶?”真喺野蛮……

“佢痴架!!先开学一个星期就喺甘小测,N条方程式,写死人咩??!!!!”

“教得你地化学,唔痴就假啦……”

“总之我唔中意佢啦。”

“你唔喺特登打过黎话我听佢痴线啊嘛?”

“啊~~~喺啊,听日下午去DJ(点击)。”

“学埋晒D网吧一族用语……”(宵洒哥等网吧一族中意将网吧名简读:点击——DJ;耀深——YS;志彬——ZB。)

“仲有啊,我唔翻屋企食饭直接去。你翻学校陪我去大卡司食野。”

“几点放学?”

“11点半啊!!你喺喺学生离架?”

“翻屋企就唔喺架啦。翻学都唔记得屋企D野。”

“甘讲法你第日做野个阵唔会记得老婆子女啦??”

“甘要睇睇边个做我老婆先……”

“…….是但啦,听日喺学校门口等我,88。”

“嗯。”

­

星期6上午11点到达学校。

“大姐啊,3月咋,使使甘晒啊~~~”阿哭望住天讲。

门卫以为隔离走个傻仔出黎。(隔离启智学校)

11点四,阿哭见到教学楼个边有个动点,而且不断变大,喺一个人。

“咩D身材甘熟面口噶?”阿哭觉得个个人瘦得离好熟识。

“阿哭~~~!!!”纸巾一路跑一路叫。

门卫暗想:又多个颠噶……

“靓女,你好似逃课窝。”阿哭

“边有啊。我喺急尿去厕所,跟住荡失路走去校门口,再俾一条友拐带姐。”

“好孩子。”阿哭

“嗯嗯,而且个条友已经逃成个上午噶课…..”

“大卡司,大卡司。”阿哭拉住纸巾走,顺便扯开话题。原来纸巾噶逻辑能力都几掂……

­

大卡司噶分店好多,学校对面就有间。

纸巾好似成日去呢D地方,非常熟练甘叫佐一大堆野。

诸如鸡翼、鸡比、墨鱼丸什么的~~~

阿哭打量一下纸巾条腰同大俾。

“你望咩啊?”

“千祈唔好话俾我地班D女生听你食甘多野都唔肥~~~”

“咔咔,你唔讲佢地唔知噶咯。反正同我一齐食野噶人都喺好难肥噶。”

“嗯嗯,近猪者猪啊……”

纸巾随手拿一本动漫杂志。

“你都睇D噶?”阿哭问。

“睇架~~~睇青蛙军曹!!!”纸巾好似好自豪

“果然…………”

就喺呢个时候,门口传离一把愤怒而兴奋噶声音。

“阿哭!!!!!”

“大获咯……”

然后走离一个女仔,纸巾认得佢喺阿哭班噶女生,叫吖伤,平时好似坐喺阿哭前面。

“你个死仔,又话病到死下死下要请假,依家又同靓女出黎食野,你有无人性架??”机关枪甘闹人。

“我承认我无乜性。”阿哭

“知就好啦!!老化又发方程式卷啦,我惊自己写唔岩。所以拿多张俾你,快D写晒佢俾我啦!!”

“你又知道会撞到我?”阿哭

“撞唔到我都会铲上你屋企俾你写架啦!!!”

“原来你仲无性……”

“咩啊??!!我拿个阵净翻两张,有张喺撕烂佐少少,平时都喺你要烂噶个张,今次俾张好噶你咯。我喺喺对你好好呢??”吖伤拿出两张化学试卷,上面喺密密麻麻噶空行,要喺上面填方程式。

“唔喺最后你两张都要晒噶咩?”

“写啦,依家喺喺好难为你啊?”

“唔难为…”阿哭拿过试卷同笔,开始写。“你叫住野食,两分钟俾你。”

纸巾有种俾忽视噶感觉,粒声唔出甘翻杂志。

阿哭喺度高速写方程式,有种横扫千军噶感觉,一路写落去,基本无思考过程。纸巾记得平时老化要求呢D试卷15分钟搞掂。原来有D野,阿妈生噶~~~

将试卷俾翻吖伤之后两个人开始食野。

“你地好熟架?”纸巾问。

“唔喺啊~~”答得好自然。

“你对佢甘好噶?”

“我爱佢啊嘛~~”甘都讲得出

“又话唔熟??”纸巾扮嬲

“你无听过唔熟唔食咩?如果熟噶话就唔可以同其他女仔一齐食野,而且要无时无刻守候佢。所以都喺爱而得不到噶好~~~”

“原来你真喺无性噶……我有D想念紧箍咒,惩罚下你。”

“咪啦咪啦,最多我唔讲,都唔知你会念D咩出黎……”

“知错就好……”纸巾又开心翻。

  评论这张
 
阅读(60)| 评论(3)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017