注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

好人扑街  

2009-01-31 19:54:21|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

有文化噶人或者会知道。

2007年风靡网络噶女仔拒绝男仔第一大流行语:“对不起,你是个好人。”

本来我觉得甘喺一个平常而无聊噶流行语,但依家发觉,发明呢个话个个人或者推动呢股风气噶人,简直就喺扑街,佢地无好死噶。

首先,好人

好人喺点,有好多标准,对好多人好,对某人特别好,佢本人道德好好,都可以喺好人。但到佐某D人口中,好人…………唉

跟住,拒绝好人

点解人地喺好人你要对不起,点解你唔接受一个好人。唔接受一个好人,甘你会接受一个点样噶人,衰人?变态佬?或者佢地喺睇得太多《恶魔之吻》或者《天使街??》,佢地觉得自己最后遇到噶男仔会好似小说里面甘,恶魔型,酷,高大威猛,瘦到营养不良(可惜噶喺抱有呢D愿望噶女仔都好肥),天使型,得意,完美气质。

甘就形成一种风气,一种群众心理:对你太好噶就喺冚家产,好人就喺扑街,一齐过离,等我地梦想中噶恶魔,梦想中噶天使。

停阵先,我想呕…………

俾D时间我

得喇,继续。

群众心理:你见到佢太平凡就拒绝,啉唔到理由就“对不起,你是个好人。”

最后,人地喺好人,你拒绝人,你喺咩?

似乎拒绝好人噶应该喺衰人,但喺依家D人变态噶,唔怕死,唔怕衰。因为又一种风气噶形成导致呢个结果:颓废喺美啊,衰人喺美啊,太好,太正常喺呢个年代会变得唔正常啊,因为唔知几时开始有D好型噶人变颓废,变衰。某D垃圾觉得甘好过瘾,跟住学,跟住指数爆炸,无数唔知少男少女跟风。

SORRY,又想呕

等我一阵…………

OK,继续

虽然颓废也是另一种美,JAY噶《世界末日》喺个甘唱。但喺你地某D凡人就唔好学人地颓废喇,唔该颓废噶人颓废,真喺好肉酸架。明唔明?所以话自己衰,话自己颓废噶人越离越多,原本正常噶人数越离越少,正常变得唔正常,“好”变得恐怖,变得唔受欢迎,难怪侧田甘唱。表面上:“哗,你好好人啊,一定稳到好女朋友。”实际上大部分女仔俾你追到埋身,一句“对不起,你是个好人。”

你是好人

你很好,是我不好,我受不起

我叼

呜呜,好想呕

兄弟,如果有女仔同你甘讲,希望拒绝你噶话

告诫你,如果你唔喺太爱佢,鼓起勇气,送佢两巴掌。一巴你噶气愤,一巴我噶正义(好人扑街,衰人高贵,邪恶美丽,正义垃圾,你仲唔明?)

  评论这张
 
阅读(84)| 评论(16)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017