注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

了不起  

2009-07-24 19:59:18|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

有人话我会记得好多好多人,然后成日同我讲“乜你记得噶?”“甘你都知道?”

有人话我从来就中意记住D无关紧要噶野,因为我总在一个观看者噶位置看到无数噶野,然后偶尔记住。

我是杏坛出生的,正。本来我应该係杏坛读书,不过读完2年级之后,佢地话要我落大良读,然后3年级噶每间学校都无位,叫我读多一年。然后我就由上一届噶小子变成呢届噶老哥。如果当年无落离噶话,或者依家我已经搞掂高考,而BLOG,就会打紧一D所谓噶展望大学生活。但我就系读多一年……

1.2年级噶同学,基本都唔记得。唯一“有联系”噶就係小学某年级会有一个学习写信噶课堂,个边噶老师叫佢地写信落大良比我。大部分写佐“何淳燊同学收”,少部分系收信人写“何淳燊同志收”。

而佢地噶事,多数都听唔到,因为后尾好多人好似我甘去其他地方读书,留系个边读到6年级噶都好少好少。

而呢D同学里面,原来都几……??唔识形容。有两个杀人犯,话系同同学争执,然后错手??,跟住抛尸,最后人地清明扫墓系山边发现尸体,经过侦查捉到佢地两个。我啉翻起,感情几好噶两个,好够义气噶男孩,自然,冲动挂。因为细,无判死刑。

而最巴闭就系今年高考噶一个,卢润强,物理148分,唔知区定市噶单科状元。呢个都有印象,个时好似叫综合课,学历史,讲日本侵华,佢同我讲(原来曾经有人甘睇得起我):“以后我地做中国主席,搞掂D日本人佢。”

有D幼稚,更多噶系纯真。每个人都系独特而了不起噶。但唔好过分矛盾,我会呕。训觉系美妙噶事,你永远唔知发梦会见到咩。比所谓噶“你唔会知道明天会点样”更美丽,我系讲真噶。所以训觉并唔浪费时间,对比泡BBS,凌晨上网2-4点先训觉,呢头话想翻学个头话睇演唱会更实际。训觉,唔浪费时间。

有D野,我地要抱坚定噶态度。好似我从来唔会话假期闷,就算闷,绝对唔比翻学闷,我可以翻学之后读书,但你唔可以逼我讲“天啊我好想翻学”。精神是自由的,但你们的精神不自由。人人生而平等,学住呢样野噶人却好讽刺甘过D唔平等噶生活。有咩甘巴闭,你话,有咩甘巴闭。

唔好同我期待大学生活,我啉到一样好变态噶野,下次再讲。乖,唔好喊,反正你会有欲哭无泪噶一日。

每人都好了不起,但唔好太矛盾,唔好苦了自己。

假期最后几日,开心D。我叫你,我是最开心的。

  评论这张
 
阅读(77)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017