注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

你总是自由的  

2009-09-12 21:13:37|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

报告:HCS同志于2009年9月8日,即係六师妹噶18岁生日当天,与外宿联盟续约成功,为期半年,平均每日出场3次。

今日可以成功续约首先要感谢我噶本人,以及父母亲,亲人朋友噶支持与鼓励。特别鸣谢噶係呢个李兆基中学校方。最后感激噶人有3位。先係可爱噶明哥(班任),时刻拼搏噶山哥(级长),以及最终决策者纲哥(德育处主任)。真係好多谢你地。

我真係唔知点样去形容呢种感觉。就好似好欢喜噶女友,准备要结婚,但唔知佢父母中唔中意我,会唔会同意我地噶婚事。十分庆幸噶係。我终于,终于,可以同亲爱噶外宿妹继续一齐多一个学期。

寻晚放学,同行噶一位外宿同志出校门踩车踩得好快,唔出示通行证,唔理门卫噶警告,直接飞出校门。

我突然明白到,有D门卫噶所作所为,恶劣态度,导致好多人讨厌门卫呢类人。但有D人,佢同外宿妹一齐,只系利用外宿妹,达到佢地噶目的。我唔会利用佢。

我仲係个句,我生来,就懂得珍惜她,我本来,就更明白如何去欣赏自由。

记得有个好中意用佢觉得好完美噶教育方式管理班级。佢好中意话,自由,一定要係某个规定管理下噶自由,如果走出呢个圈圈,自由就唔叫自由,係放纵。佢仲话,太爱自由噶人,都係一D无目标,无理想噶人,要达成自己噶目标,就要放弃自由。如果唔系,就会德育考核唔及格,然后鸡蛋係地上滚(滚蛋)。我佩服佢一个人可以掌控所有人噶德育考核等级,并有控制他人是否滚蛋噶自由。

然后,我走出了个个圈圈,向我噶自由奔去。呢个世界噶大部分人,都係喜欢干涉管理限制他人噶自由,理由有好多,我唔想解释。就好似补课费一样道理。“这叫绑架,我绑了你的孩子,绑了你孩子的未来,你敢不乖乖地‘我自愿捐款XXX元,协助校方在??期间补课工作。’吗?”

但我想讲噶係向往自由,唔系无理想,把自由当作理想,是真正意义上的理想主义者,仅仅因为佢噶不可执行性,就已经足够。

而平等,造物主赋予他们若干不可让与的权利,其中包括生存权、自由权和追求幸福权利

                                                              ————————《人权宣言》

“而你这种放任自由的人,总会在未来的某一天吃到你应得的报应。”

承你贵言

“两星期一个大礼拜,有D紧张添。点算呢?”     ——吖枝临放学讲噶。

  评论这张
 
阅读(22)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017