注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

献给所有的美术生  

2009-08-27 19:49:27|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

拍电影通常有两个目的,一个係商业价值,另一个係艺术成就。而通常我地最习惯观看噶所谓大片,都係极具商业价值噶电影。同佢地噶商业价值相对应噶,往往係超高噶制作成本,同埋华丽噶演员阵容。

关于艺术成就呢,就千祈唔好理解为有几感动,令几多人落泪等等。因为如果甘就叫艺术成就噶话,我地中国太多太多噶“催泪弹大片”(咩野唔见个女啊,为寻找只狗点点点啊,阿妈几多年失散啊等等)就会占据电影最高殊荣奥斯卡最佳影片。但每年噶最佳影片,总体感觉对于普通观众都係“怪怪地。”

死,我又开始讲废话了。讲翻我要介绍噶电影——《Cashback》,中文译名两个《超市夜未眠》或《爱情回水》。

睇完呢部电影,我总觉得佢係要献给所有噶美术生,或者献给一D无聊度日但又并不颓废噶人。

反正好少人会见到呢篇野,并顺便去睇呢场电影,所以剧透一下:

男主角係一个大学里面噶美术生,电影开始个阵同条女分手,然后佢训唔着,係完全无入睡个种。佢每日多佐8个钟头,生命被拖慢佐3分之一。后尾佢觉得应该出卖自己多出离噶时间——去超市值夜班。

佢已经几个星期训唔着,后尾发觉时间越过越慢,佢好苦恼。突然,佢逆向思维,既然时间甘慢,不如想象时间会停止。就係甘,佢将超市里面噶人係静止噶世界里面当成MODEL。不断甘画画。

然后佢中意超市里面噶其中一个收银员。係超市经理噶生日PARTY里面,撞岩之前条女,比佢强吻。依家条女净见到佢地锡埋一齐,但见唔到佢推开之前条女。

两秒钟噶故事,你偏偏只睇到前面一秒。或者你可以将时间变慢,可以将时间变快,甚至将时间停留係某一刻,但好可惜,你永远唔可以将时间倒流。佢係女主角好嬲甘跑出屋之前停止时间,係静止噶世界里面望住佢两日,啉唔到任何办法。最后就发生同电影开头差唔多噶比条女闹,然后分手噶镜头。

好累,放心,结局係好噶。后面点噶,得闲又想睇噶人就睇睇啦。

<Cashback>本来係一个最佳短片噶得奖,后面因为有太多“艺术镜头”而唔播出,然后有个导演觉得呢场野相当好,觉得将佢拍成长片,变成一部完整噶电影。当然,尊重原作剧情,依然有唔少噶“艺术镜头”。

最后佢噶画又得到欣赏,条女又原谅自己。希望所有噶人都尽量得到唔影响别人噶好结局。

献给所有噶美术生,或者係,献给所有噶生活无聊但并不颓废噶人。————《Cashback》(《超市夜未眠》)

Everyone,  please be happy.

  评论这张
 
阅读(391)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017