注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

高三生存手册  

2010-02-13 10:41:30|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

献给所有因为偶尔,关心我,无聊,空虚,得闲而观看到呢度噶人。这是一个幸福的咒语(咒骂),见者有份。

我是个异常勤训读书的人(勤于训觉,同时勤于读书)虽然,比人话我“你只系一个逃兵,一直,从来,永远都系。唔使扮晒感同身受。”sorry,我是个逃兵,仲要係半逃不留半死不活个种。here is what I am .kick me

注:亲爱的某位,大部分都不是跟你说的。不要代入角色。当笑话看好了。

1信仰问题

“你的未来,是中国的上等公民,还是下等公民,还是中产阶级?当然,政治意义上,大家都是平等的,但其实社会是分等级的。”好多野都系无办法噶。Maybe I do better than you ,but it seems that you live better than me.

我噶信仰一直都系,个个拼音同李中某靓女名字噶两个字一样噶野,系最重要噶——运气。life is luck.

所以,好多野值得骄傲,但无乜值得炫耀噶。

我净知道,作为一个唔成功噶逃兵,我见到比好多人见到的恶心东西加起来还恶心的东西。

其实,你满怀信心,每日早起,抗拒所谓噶诱惑,听从完美噶指挥,剑指高考,懒惰死开,堕落回避。

然后,又係死绝模拟考,状态不佳,发挥唔好。你得到噶结果係“不够勤奋”,如果人地知道你勤力,就会安慰你话“学习方法不对劲。”但记住,高考噶分数,一个唔该,考得唔好,係无分唔勤力同埋学习方法唔对劲噶。

你,唔系重点。当你经历以上事情噶时候(考得好噶请当笑话继续观看)

有人,每日训到自然醒,早少少起身阿妈仲话唔使甘早,训多阵。安稳舒适度过一日之后,阿爸仲会讲,其实你生生性性,老豆就好安落啦。that's right,baby.你6点10未到课室就猪狗不如,人地7点起身,老母都会话训多阵,老豆会话“生生性性”。人地可能暂时退出学习,奔向社会大学,你话人地无理想,无勇气。哈哈,一个唔该,人地未来就娶依家拒绝你,话要同一个有理想噶男生交往,话高三不想玩这些,的那个女孩。真系诙谐

大家都有阿妈生,唔好问我点解甘唔公平

唔好旨意我会解释我唔係唆使他人无心向学,太多人,听到太多坚持就是胜利,我已经无力解释。

信仰,就好似老婆。你可以信高考,但唔好以为考好就好巴闭,唔好以为考衰就死梗,莫空谈

2.麻烦问题(讲D诙谐噶野调剂噶整体格局)

『话你就要认』绝大部分人都会面临责骂或辱骂。鉴于高三噶特别,係度我建议,只要你唔係特别有料,唔係特别得闲,无论事情大小,谁对谁错。先生要闹你,就由距闹啦。

佢地本来就好似永久正确,哪怕佢地唔正确,都可以讲到正确,哪怕讲唔到,你就算讲赢佢地,都无咩好处。

完美方案:1你用愤怒击倒我,我用沉默杀死你。(唔出声,唔串佢就好快无事)

               2你用高贵鄙视我,我用虚伪恶心你。(对,我知道。嗯,好的)你的前途被绑架,请别报警或反抗

『让孩子快乐吧』偶尔会有学生会的孩子们来检查班容,佢地好似特别唔爽呢届噶人,十分追求完美。

为此,好多弟兄为免班级分数被扣,公然对抗学生会的孩子们。

同上一个麻烦问题同样噶原因,别乱惹麻烦。让我给你一个如果出事,就让他们扣的理由

只要你认真甘啉一啉,佢地发现你身上有可以扣分噶地方个阵噶表情,係几甘兴奋同幸福,就好似係痛苦噶学习中找到最大噶快乐,佢地递表过你签名个阵,甚至比拿明星签名仲自豪,因为呢个係佢亲自发掘噶。

3差异问题

 好多人唔愿意承认世界存在差异。“每个人,只要坚持,就能达到自己的梦想”

但係,你可以叫人努力,但无必要呃人,或者伤害人。10只手指有长短,同一个阿妈生都唔同啦。

你係要讲到考得唔好个边就一定係衰噶。其实我比较自豪我在一班,因为我读甘多年书,终于读翻两年一班啦。

 唔係吓你,唔係呃你。我完全唔欢喜读书,或者我欢喜“学习”,但唔係读书考试,或者我欢喜与同龄人一齐成长,但唔係补课。我读书,的确为了父母。佢地希望我读,我就读了。有D人见到人地唔中意读书,佢总会无限正义甘话,既然你甘唔中意,退学啊笨,做社会青年啊笨。但我要讲噶係,收皮啦,如果我有上面个个将来会娶你依家中意噶女仔噶男孩甘有钱,如果我稳到生存打工噶门路,最重要,如果我父母睇得开,我绝对退学。你好巴闭啊?哈哈

如果一定要稳D为自己读书噶原因,纯粹为将来不为钱烦恼,不被垃圾欺负,不受不公平对待,哪怕成为将不公平施加向他人的人。我,无得选择。所以如果你有得选,自己啉清楚。如果无,就尽力考试,我陪你。

老师偶然会讲希望所有懒惰,无理想噶人得到惩罚。但显然,得到惩罚噶係有理想噶一部分人。

什么是大恶,欺骗是大恶。什么是不公平,假公平是最大的不公平。

如果运气是一个女孩,我会娶她,不让某些扑街碰她,利用她,伤害我。就甘简单。

我只是一个逃兵,我有朋友,同学。别说我已经很幸运。你这样说,就是表达你不想我更幸运。

4.拖友问题

有拖友的就自己决定了。有人喜欢係几好噶。毕竟去到部分人人向往噶大学个阵,没钱就是个屁。人地一个浪漫攻势就可以搞掂你欢喜的那个。当然有钱噶靓仔靓女就唔使忧啦。直接关闭窗口啦。有咩想同人地讲噶,就趁人地未发现钱是非常重要的之前讲,或者,趁人地未被抢走之前讲。唔係吓你,如果真係有女孩欢喜你,又真系不为钱等SB因素影响,可以的话,娶佢啦。

无拖友噶自己安乐了。但切忌以为自己很了不起。有人可以一口拒绝你,话你无理想,高三想玩野。但佢一样可以去到个个人地噶大学,欢喜一D“坏坏的”帅哥。好心你叫佢直接讲对你无感觉,或者你的帅不在我欣赏的范围。

唉,真系诙谐。唔好问我写紧咩,你睇唔明,证明你纯真,比你电话号码我。13690628668,唔比算。

呢个世界太可怕,活得有尊严已经好犀利。活得快乐是高难度。自己啉清楚,先学人备战高考。

如果你真系怕啉到发晒狂。

听我讲,当我上面咩都无讲过。

“再单纯一点。再单纯一点,你就达到梦想了。”某厚道者的原话。

其实都好噶,你咪单纯D啦,无论你最后得唔得,你最多都係伤心一段时间,最后你受到某些程度的伤害。最坏的结果,都只是死了一个人,上帝本来就放弃了地球。所以,你唔想听我建议,就自己去探索啦。

好,牛年最后一次。

感谢所有忍受痛苦,愤怒,无聊,无奈睇完噶人们

赞扬所有处之泰然,当笑话睇完仲略有所得噶弟兄。

明天 恭喜发财。(死心啦,我唔会讲情人节快乐)

  评论这张
 
阅读(58)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017