注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

我地永远都唔会再见面  

2010-11-14 20:06:34|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
什么题目……混球……
本故事,纯属胡扯。


有一个人,他在搭地铁。
“下一站,万胜围站,乘客可换乘4号线。”隔住两只耳塞听到报站声。
佢努力地挤上可怕的,广州地铁里面令人感觉最缓慢的,4号线,下一站,官州,再下一站,大学城北。
隔离有个一样系从头先部车转线过离噶女仔,长直发,唔戴眼镜,好瘦,拿住一袋一睇上去就感觉到好重噶野。
个女仔不经意间望住佢件华吃(华南吃饭大学)校服,若有所思
佢反射地搭讪一句:“你又喺华师架?”
“喺啊,乜你知噶?”
“我闻到。”除佐左边个耳塞。
“咩话?!!”
“啊,无野啦”(什么搭讪水平……)
“……”
“重啊,比我拿啦。”佢指住个袋野。
“唔好,我自己拿得啦。”比你咪欠你人情
“使唔使啊,拿离啦。”懒散语气系甘噶场景好唔和谐。
“3个理由之内,你说服到我噶话,我就比你帮我拿。”通常甘麻烦,应该知难而退了。
“袋野好重架。”
“重我都可以自己拿。一个理由”
“我无野拿窝。”递起空无一物噶双手。
“你应该珍惜无野拿噶时候。两个理由”呼~就快结束啦
“我地永远都唔会再见面。”
“咩话?”静止。
“我唔会问你咩名,咩学院,咩班,咩电话,边度人。我唔会甘好彩同你再次撞见,就算撞到你都唔会认得我,我认得你我都唔会叫你。你唔算系欠我D咩无聊人情,唔会因为比袋野我拿一阵而有咩心理负担。因为我地永远都唔会再见面。”佢伸手去拿个袋东西
个女仔无反抗,袋野交接到佢手上噶时候,两个人噶手掂佐一下。不过佢哋无啉平时掂到异性只手个阵啉噶野
佢啉,可以做D好事为自己无奈噶人生积累运气
个女仔啉,点解佢会啉到D甘样噶理由,令自己不知所措。
唔使拿一袋甘可怕噶东西之后,个女仔心境轻松好多,
佢哋倾佐一D佢哋永远都唔会记得噶野,上至人生理想,下至个袋野里面噶零食噶价格。
而后,喺大学城北站出站,C出口,中心大街北(呢个先系最近华师生活区噶出口)
仲有一段大约300米噶路。
佢唔系个D搭讪高手,所以唔会高超地左扯右扯,净拿住个袋野,不断前进,听住右耳耳塞里面噶歌,同埋左边女仔偶尔讲噶一两句话。
“我住19栋架。最近地铁站个栋呢”女仔指住个栋宿舍。
“哦,我拿到楼下比翻你。”
“其实你一直塞住只耳,听紧咩歌啊?”
佢听听右边,呢首啊……“《you're beautiful》”
“咩话?!”
“歌名,《you're beautiful》”

“到啦,唔该晒!88”
“88”

and i don't think i'll see her again.
It's time to face the truth 
I will never be with you.
  评论这张
 
阅读(209)| 评论(11)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017