注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

呕吐的人  

2010-12-18 23:10:10|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

这东西很可恶。不怕对号入座,只怕另有居心

but if you want to smile,just get  in.

p.s.本故事纯属扯淡。

话说当年不可一世噶炸鸡瞄准我(以下简称“炸鸡”)在荒矶高等学校混了3年之后,考入了一间大学。

(无需了解,边个得闲可以去睇《造福人民》http://shintingchuuei.blog.163.com/blog/static/91798809200901103622916/

或《平凡情圣》http://shintingchuuei.blog.163.com/blog/static/9179880920089131372158/貌似以前噶搞笑无数倍。)

喺呢个大学呢,佢遇到一个同当年噶男孩一样深情噶同学(以下称为“X”)

唔同噶喺呢,呢个X喺一个好有人生目标噶人,对自己噶大学有相当噶规划。

包括佢非常喜欢噶,考到同一个城市隔离学校噶女仔。

混熟之后,X同炸鸡倾好多好多野,虽然多数都系关于个个女仔噶事。

唔肥唔瘦,好直噶黑色长头发,唔多讲野噶一个女仔

佢话,准备军训之后过隔离学校同个女仔表白。

“都好啊,讲下都好噶。”

“甘你就当鼓励我啦?”

“咩姐,你有机会过隔离学校讲,都喺一种幸运。有D人,连出现噶机会都无”炸鸡比划佐一个唔知算喺咩噶手势。

军训之后第二日,X好平静甘翻到宿舍。

“……”炸鸡递起只手,持续无语,有D野,都係等佢讲,唔好问。

宵夜时间。

“衰佐啦”X

“佢话咩?”炸鸡

“暂时唔想拍拖,唔想一入大学就有咁大噶改变,怕会混乱。”

“甘啊……”

“我可以等佢,等佢稳定之后,可以接受之后,再同佢讲。”

“我知。”(唔会话“你等紧个阵,好可能人地就遇上某人”,唔会话“加油,我信你。”呢个就喺炸鸡。)

光阴似箭(我已经退化到无言语形容时间噶飞逝。)

一个月后某个夜晚,X好悲痛甘翻到宿舍

“炸鸡,今晚同我出去饮酒。”

“饮咩酒?”

“是但啦,啤酒咯。”

一路尝试整醉自己噶过程中,X断断续续甘解说佐

【个个女仔,开始了恋爱,对方喺一个佢唔喺好清楚喺边个噶男仔

并且,个个女仔认为,呢个男人喺离将自己从苦闷噶大学生活中拯救出离噶人

一个完美噶寄托,一个给她可以憧憬噶好男人。】

“你又话唔喺好清楚佢。”炸鸡分析

若干樽啤酒同埋若干句“佢话过唔想甘快改变噶。”之后,X表演了华丽而痛苦噶呕吐

“你饮咪饮,饮甘多做咩姐,叻啦,呕翻晒出离啦。”炸鸡梳梳X噶背脊。

 

而后,X用了若干个月治愈自己,重新投入曾经规划过噶大学生活,社团,读书,运动。

又到某个夜晚,“听讲出面开个新噶广场,有个好正噶街机室。”X

“你又话唔舒服?喺咪食错野啊?”

“是但啦,近排社团D野烦死,陪我出去散下心。”

“得。”

大学附近噶街机室同普通噶街机室相比要纯真少少甘多多

呢D地方,少D烟味,无乜可能打交,多好多PAIR情侣。

某个双人模式通关游戏过程中,X突然成个人定晒甘望住对面噶一对情侣。

炸鸡顺住佢噶视线,见到一个男人打机,隔离个女仔揽住佢。

亮点:短裙,露背衣服(……你份人)

个个男人貌似打赢佐,个女仔好大动作甘兴奋跳起来,话“好劲啊。”

那男很型地揽住女仔条腰,深情吻一个。

“你望住人地KISS做咩姐”炸鸡

“喺佢。”

“唔喺啊嘛?”炸鸡望住佢哋仲未结束噶吻,将呢个女仔同X描述噶对比一下。

X突然冲去厕所,炸鸡紧跟其后。

又一次华丽噶呕吐。

“都话你唔舒服就咪出离架啦。”

“我以为唔会有事噶。我以为就算我见到都唔会有事噶,但喺……我真系见到噶时候,真喺接受唔到。点解会变成甘样架?”

“无乜点解噶……”

“你有无中意噶人?佢有拍拖?佢依家变成点?如果佢变成好似头先甘。你会点?点解你要甘冷静?”

“我好难答你噶窝。”

“我可以点?唉,我好辛苦,全部野突然涌翻离。”

“你可以乜都唔做,你已经将你人生最澎湃汹涌噶两次呕吐奉献比佢啦,已经仁至义尽啦,无必要再做其他野。好多人都有中意噶人,好多人中意噶人都会拍拖,都会变。好多时我地都喺应该乜都唔做,唔通你行过去谴责佢‘你唔应该拍拖架。大一就拍拖噶人喺经不起诱惑架,乜叉乜叉啊。’唔得架嘛。呕一呕,放松一下。”

“点解你知道甘多野噶?”

“有乜我唔知噶架?”炸鸡递起双手,烂型甘比划一下。

“真架?”X已经忘记呕吐噶痛苦。

“呃呃你姐,我乜都唔知噶。”(我D死人口头禅)

“……”

“起码,令你呕吐噶喺你见到噶变化,再接受唔到,迟早都会接受得到,你噶呕吐,只喺生理上噶。真正可怕噶,喺灵魂上噶变化,同埋由此引发噶灵魂上噶呕吐。”

X成个人呆晒甘望住炸鸡。

“……听唔明就算啦,我知道你噶灵魂无呕吐,走,我地去食野。你请。”

 

如果有人觉得我喺话拍拖会学坏噶话,你就快D去拍拖,快D学坏啦,唔好同我争,我唔想整喊你。

 

送多一个笑话,转自某个成日泡微博,work for sina,发好多好似好有道理噶东西噶人,

@米师奈如果说出的每一句话,都思前想后,如果走的每一步,都小心翼翼,如果做出的每一个选择,都怕将来的自己后悔,那么,要青春做什么!

何同学个人渣转了,转发理由:

有D人,面对我噶时候,总会思前想后,害怕后悔;面对其他人噶时候,总会义无反顾,不计后果,这就是青春。

当然,重点在于

这,就是青春~~~~~~

  评论这张
 
阅读(94)| 评论(6)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017