注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

告解人6:不好打扰  

2010-12-05 13:50:59|  分类: 告解人 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

一个月之约岩岩够期,我喺一个可信噶人。

希望林小姐唔好再闹我{系你面前个个都变得好低b}部分人员不适合观看。

Chapter 6

“喺啊,就算到时我真系唔喺度,你都唔使稳佢噶,喺唔好稳佢。”

“点解啊?你觉得你无野要同佢讲?”

“唔喺,只不过……佢有佢噶生活,佢会反感噶,好似我D噶人,死鬼佐,突然之间有个女仔出现,话我好多野未同佢讲。”

“你甘肯定佢会反感?”

“我……”

“你喺怕佢会反感,又唔想知道佢真喺反感,所以自己假设佢肯定会反感,就唔使知道真相啦。”(绕口令……)

“……”

“好啦好啦,唔稳咪唔稳咯,讲到自己实死甘!”

我地喺几时倾呢D野噶,我都唔记得啦。你讲过,好多好多佢噶野,

佢中意食噶野,佢玩噶游戏,佢中意睇简单而感动噶电影,佢嬲起上离可以好绝情,佢噶声音,佢噶气味,佢噶傻笑,奸笑,迷人的酒窝。(够啦,收手啦)

后来好模糊,我已经唔可以帮佢做一个定位,佢喺你心里面,到底喺点样噶?

你唔讲,我唔问,而且,我都有好多野要同你讲,所以,你无乜时间向我解释你噶心事,而喺安静甘倾听我噶一切。

如果,你真喺唔敢,比我因为你而稳佢噶话,点解,我会梦见你地一齐噶情景?都係我自己噶潜意识,同你无关?如果你真喺想我稳佢,比多一个提示我,好无?

或者,你噶心里面已经无呢个人,唔喺佢自作多情,唔喺你自作多情,喺我自作多情。

甘,我啉,我可以为你做噶,已经差唔多做晒啦。

然后,我就应该离开你噶世界,翻去我自己个度,过翻同你无关噶生活。

我决定,走之前,完美甘,收拾好你噶房间,里面噶,所有野。

我希望,可以发现,同唔可以发现噶,全部由我离整理好。

我将最后个几个柜,几个盒噶野全部执一次,好多好多你仲未同我提过噶野,我无办法用我噶想象力或记忆去猜测个D野喺同边个有关噶。

我噶迷茫,直到我见到一个好精致噶盒仔。

里面有一对野,佢哋噶形状,我一睇,就知道你要送比边个噶。里面有一张你空佐一个位置噶纸仔:今日喺你??(隐藏内容)噶第     日,送呢个比你,祝你永远快乐!

就喺呢个提示?你真喺想我帮你比佢?

唉。

我拿住你部手机,打开通讯录,稳到佢个名,系咪打过去,然后好似同你爱噶个个,同打救你噶个个,一样,同佢解释一下我系边个,然后见下面,比埋D野佢?

唔得甘啊,呵呵,好可笑,佢好憎你。所以我唔可以稳佢,哪怕你死鬼佐。

喺呢个甘令我困扰噶时候,我见到一个解决方案。喺佢噶名下面,有另一张联系人,佢妈咪。

“一个人喺绝望面前,喺可以突然变得犀利,将平时好唔擅长噶野,发挥得好可怕。”

例如,依家噶我,将“讲大话”演绎得比你更华丽。

“阿姨你好,我喺(边个边个)噶同学,请问你可以喺一个佢唔喺你隔离噶时候打电话比我无?”信息

“喂,阿姨。对唔住啊,打搅晒。我喺佢高中个阵噶同学,个阵因为有D野,我地一直都无再稳对方,因为我读书噶地方比较远,所以我过两日走佐就唔知几时再翻离。我呢,有D野想送比佢噶,你今日得唔得闲?我想搭车过去你地个边拿比你,我惊佢唔肯见你,唔好话比佢听。唔该你。”

然后又喺长长噶巴士之旅,你话过,搭巴士,只要唔喺比人夹到死死下,都会啉到好多好多野。我啉到噶,只喺我就快完成晒你噶告解,我就会翻去我噶世界,做翻我自己,忘记你噶所有野,除佐因为你而学会噶野,我会陪爹地妈咪去佢哋后生个阵拍拖噶餐厅,听佢哋讲爹地以前几痴线,几骨痹。

其实我更怕噶喺,我去到个边,佢妈咪会带埋佢出离,然后佢望住一个唔识噶女仔,话“就喺呢个人话你知我喺佢以前噶同学?”

大概喺你保佑我,我去到约定噶地方,净见到佢妈咪。

我将你最后噶礼物递过去,

“你直接拿比佢就得架啦,唔使话佢知边个送噶,我惊佢会唔要,佢打开佐之后就会明白噶。唔该晒!”

然后,搭翻车翻你屋企。

希望佢喺知道呢个“同学”喺女仔之前,可以打开个盒,收到你噶礼物。

我同你妈妈讲,我听日就会走,我可以帮你做噶野,已经做晒,你知道噶话,应该会安落D。

佢有D唔舍得,更多噶喺感激,好似喺我将你噶离开拉长,令所有人都有心理准备一样。

我将你噶房间收拾到,同你岩岩开始住甘整齐。训最后一晚

其实,我唔喺好确认,我系咪已经帮你做晒我可以做噶事,如果仲有,你可唔可以话我知?

我要走啦,我以后都同你无任何关系啦。所以,如果有事我未做,你话我知,好无?

我突然想回忆一下,你最后一句同我讲噶野,喺乜嘢。

喺劝我同你见一面?定喺长气甘叫我唔好学埋晒其他女人甘泡得太夜?

突然有种好委屈噶感觉,我知道你噶所有秘密,竟然唔记得你同我讲噶最后一句话。

仲有一种好怪噶感觉,我知道,我要喊,我控制唔到眼泪

就好似喺,由我一个人,替全世界,同你道别。

醒噶时候,就喺结束。

呵呵,我又梦见你。

喺你高中噶学校,小卖部对出去噶围栏,我同你坐喺上面

我想同你讲野,你指住排紧队噶人,示意我望过去。

我见到另一个你,同个个女仔。

你排喺其中一边噶最前面,佢喺另外一边噶最后面

你买完野之后,望住佢,一个好无奈噶表情,向后一步,将佢拉去你个边

“好心你呢边无人就过离买啦。”

佢无答你,我同你都睇唔到佢噶表情。

然后,你地两个按反方向离开。

我突然醒悟,大概,你一直忘记唔到噶,喺呢个佢,没有厌烦,没有怀疑,没有空虚,没有强迫自己,没有无地自容,没有想多,没有忽略。简单,微妙。

最后,坐喺我隔离噶个个你,同我讲

“多谢你。多谢你。”

起身之后,我收拾一下自己噶野,准备离开。你噶手机突然响起。

喺佢。我按接听

“ER……多谢你份礼物。”

我停佐好耐,最后都系决定应佢。

“哦,唔使客气。”

“吓?”

我即刻收线,我知道,佢肯定唔会打多一次,问我喺边个。

佢甚至唔会去猜测,或者估计。

我有D想发条信息个解释一下,话喺你妹妹,或者是但一个噶恶作剧。

但係,我放弃了,不好打扰。大概,甘先喺最后噶结束。

你的世界,

再见了。

  评论这张
 
阅读(72)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017