注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

  

2010-04-20 22:19:50|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

我又错了。
我想起一段时间之前,我“骂”(语气较重的谈话)了一个好朋友。她说她出人头地了,找到个真的很好的男朋友,感觉将会很长久。更令人振奋噶系,过去某个唔珍惜佢噶人扮晒念旧甘询问佢噶近况以及新男友的情况。佢骄傲并鄙视甘讲“只有佢对我噶爱先系真心噶!唔似你甘衰!!”
我听到佢甘讲,好反射地吐了一句“哗你唔可以甘噶窝”
“你以为我净想激以前个个先中意佢?唔系吖!绝对唔系!”
我已经唔记得当时我又啉到d咩,总之肯定系被理性冲昏头脑。
“你甘讲,就好似系当其他人对你噶爱都系真个阵,你就唔会选择佢。呃…其实如果佢听到你甘讲可能会好开心,但系好似佢玩要等到其他人唔珍惜你个阵先可以同你一齐甘”突然发觉自己好似太过分
佢噶神情定格在唔知系苦笑定伤心,完全无晒刚才噶开心同得戚…
又系我衰,我唔敢望住佢对眼
“对唔住啊…你唔好啉甘多,其实我都系讲下噶咋。又系噶,唔系每一对,都会系一见钟情家嘛,唔得就系唔得。公平本来就唔存在。”有种越兜越错噶感觉
“我无嬲你吖,你系咪唔开心吖?讲离听下?”我睇上去有无甘唔掂吖……(时间:大约3月中旬)
“我可以有咩事窝…唔系呢,你甘讲其实好正常架。千祈唔好因为我讲两句就唔开心。”唔兜唔安落吧
“但系,我好似真系唔够尊重佢……你确认你无野唔开心?”
“你咪怪自己添窝。佢唔会嬲你噶!都话我无野咯,唔使担心啦!”
“真噶?唉,有你都唔讲噶啦。应该讲噶你都唔话人听。你以前系咪讲过,无论人地系咪担心你,你讲‘唔使担心’个阵,人地都会话‘车,边个得闲担心你’?我唔会甘讲,你真系无事先好,咪呃我!”
几年朋友,人地稳稳我,话我听男人很疼她。我却因为一句话甘样打击佢。啊
我依然太执着,背着和谐的道理,说教着现实的残忍。如果有人在我身边,我希望他(她)会是喜欢叫停我的。每当我压抑不住自己噶理性,距会将食指放系嘴唇上…
“嘘……”
我完全无必要,距地先唔会发现一句话里面包含噶尊重与否。人地可以一齐,已经很好,无论可以几耐,起码距地知道,我喜欢你,你中意我。人地仲问我系咪有野唔开心…哈哈

对不起,我过分了,知道你唔中意用电脑。假若你奇迹般看见我讲述这件事,请原谅我,尊敬的朋友仔,愿你快乐幸福,别管那个只有跟女友吵架才找你的人

有时真的应该消停一下了。

我已经决定找那个适合她的人。

我唔会同个个人争噶。

relax ..everyone

最后同大家讲个好搞笑噶故事

有个男仔叫A。佢喜欢有个女仔,叫C。但这个C不喜欢这个A,C在某次机缘巧合下发现有个叫F的女孩很喜欢A。所以她决定帮助F追求A。在F追求A的过程中,A突然发现原来是自己很喜欢的C在帮她。他很伤心。

A对C说:“你唔中意我咪算咯,使唔使搞甘多野啊?”

C感到很抱歉,然后她决定尝试接受A。

然后这演变成他们美丽的故事,大家都好喜欢这个结局

但其实不然。大家都有阿妈生,A可以喜欢C,然后叫她不要帮其他女孩追求自己。

然后C觉得自己很坏,尝试接受A。

但这个故事里面,无论角色还是观众。边个会啉一下F噶感受。

佢中意人地,就一定系在别人噶帮助下追求一会儿,然后被人拒绝了。

记住一句话,大家都有阿妈生。但有D野唔好以为会公平,有得乐时,就乐一乐

我好累,运气姐姐,得闲稳稳我。好辛苦

  评论这张
 
阅读(61)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017