注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

疯倒在考场上  

2010-06-08 17:58:14|  分类: 完美风暴 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

十分庆幸终于结束了那个“决定命运”的高考。总体感觉系呆若木鸡甘面对了4份试卷。

原来考前可以更精彩。我有幸同一年内购买了人生第1、2扎花束。虽然兴隆噶价钱唔多合理。不过,差唔多噶价位,竟然可以有甘大噶分别。果然花束噶价钱就好似女人噶心情一样。(唔好烂感概得唔得?)另外我想同所有卖花的人讲,如果你地所有噶花束都一样款色只换颜色的话,唔怪得兴隆花店贵甘多都唔执粒啦。

算啦,我的运气在于,我送的花都是有意义的,而且是十分有意义的。唔似佢,同埋佢,仲有佢。

然后係考试噶页,考试内容唔想提。主要印象深刻噶係,最后一科收卷个阵,真系要颠了。

你知唔知道,收卷个阵,我第一件啉到噶,係咩?

係试卷。每个人写噶,唔一样噶试卷,然后就扮晒野甘话用一场考试决定命运,什么什么的。监考老师收起我份卷个阵,我感觉好无奈,就好似。

我自己就系一份答卷,一份相当恶劣噶答题卡。我一直致力于说服自己,你甘折堕,纯粹係因为遇唔到有良知噶阅卷员。但当我发觉读甘多年书,就考个4份野个阵,我觉得够啦。真系我自己唔掂。

我係唔知运气根本唔想陪我个阵,我以为我未死得,就好似数学,话一幅图,我见到好大噶答题位置,一个唔该就画错,再画,又画错。我点解唔早D发现,喂,已经无位啦。你做噶错事,真系太多啦,加上你份人,又唔系正过人,收皮啦。

然后我终于发现,真系无机会啦,原来运气姐姐决绝噶时候,真系可以甘狠心。

就好似大家一起去考试,有人因为聪明考得好,有人因为复习得好考得好。而我,呢D死绝中等阶层。你想点窝。

人地无论点错,只要一个微笑,一个愿意。点错,都会被FORGIVE。而某D人,我真系唔想讲,唔好话你愿意改过,问题係,改过噶机会,本来就唔存在。收皮啦。

我已经错得太多,无位置再改了,再改,我噶答案都係错噶。混帐,12年读书,先发觉被耍了。

你知唔知道,收卷个阵,我最后一件啉到噶,係咩?

 

係你。其实都无乜野,就係啉啉姐。

原来我都几认真,考试个阵,除左你,同埋试卷,乜都无啉。虽然可能系因为我系某人口中“放甘耐假乜计划都无噶人”

 

亲爱的外宿妹,我们分手吧。

调皮的运气姐姐,我不再想你了。你就不用烦了。以后有机会来陪我个阵,我会努力让我爱的人幸福快乐

everybody .

please.

forgive me

我仲有D野,搞埋掂,就可以颠了。

  评论这张
 
阅读(70)| 评论(6)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017