注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

告解人2:暴雨中  

2010-10-02 22:35:11|  分类: 告解人 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

痴线噶,足足用两篇

去交代一个不存在噶人,不存在噶背景

Chapter 2

你讲过,个个客运站有好多车可以去你屋企。

我选佐兜得最远噶一部,唔喺因为好似你甘中意兜路

喺因为,我需要心理准备。

呢个世界有好多事,发生之前,我哋会无数次假设发生时噶情形,并作好准备。

但係,呢件事,我从来无假设过,我唔喺你,我唔会假设呢样野。

当我喺个部车上面逐渐兜向你住噶地方,我感到前所未有噶恐惧

我甚至想直接走翻去,放弃我噶任性,

不过啉啉下我已经到佐门口,深呼吸,按铃。

我知道,如果调转喺你,你已经入佐我屋企门口。

里面噶木门打开,我见到一个好憔悴噶人,两只眼有明显喊过噶痕迹。

“阿姨你好,我喺……”突然头脑空白一片,眼前全部野黑晒

我喺边个?再深呼吸,无甘晕,应该喺中午无食野。

“我喺今朝打电话过离个个人。”

佢打开栋门,示意我入去坐。

“喺咪你有野喺佢度,你要拿翻啊?”

一个人喺甘噶时候出现,佢大概只可以啉到甘噶理由。

1 2 3 4 5 6 ……

“唔喺。或者你唔会信我。Er...应该系话,你肯定唔会信我。不过我都喺要同你讲。喺佢噶好多野喺我度,我有必要拿翻离,比你哋所有人。”

我忘记唔到当时佢听到呢句话噶时候望住我噶眼神,唔知喺惊奇,定喺怀疑。

“我唔喺佢女朋友,我喺一个……(比我一个可以形容我噶词啦)一个,知道佢所有秘密噶人。佢亦都知道我所有噶秘密。我同佢从来无见过面。但係我地有约定,如果对方突然离开,另一个,就要进入对方噶世界,交代好一D对方离唔切交代噶野,同某D人讲个D人应该知道噶事情。就好似……”

企起身,根据你噶描述,行入你噶房。

果然,同你讲噶一样甘乱,虽然你唔喺度。

为佐令佢相信我,我逐一样一样野,仅凭我噶记忆,将一D佢都唔知道噶细节讲出离。

你坐噶位置,左边一叠高到好离谱噶,喺你好长情甘追噶UCG,游戏机实用技术。

书柜右上角喺几大本词典,好多尘噶,隔离喺悬疑类噶东西。再隔离喺你几十年都用唔晒噶各间学校用净噶空簿。

仲有你电脑开机要用指纹或密码,指纹得3个人,你,你堂细佬,同个个你爱噶小朋友。

但我知道密码,所有噶密码,我用你噶密码,开你噶长年隐身噶QQ,飞信,一直唔肯放手噶网易BLOG,高级又多钱噶跑跑卡丁车,永远余额净低10元+噶网上银行。

仲有………………仲有…………

我用佐几乎一个钟,将你同我讲过噶,你房里面噶野,全部仔细描述比佢知道。

佢由怀疑到惊奇,由惊奇到内疚。好似,佢内疚自己知道你噶野太少,太少。

个种失落我无法理解,因为我无一个仔。但喺望住佢,我真喺唔知可以点安慰。

“仲有…………”故意噶停顿,令佢停止内疚,继续倾听。

“仲有你噶生日,你中意噶颜色,你同佢爸爸点识,佢爸爸点样痴心甘追求你…………”

我看见内疚化作泪水,只不过呢种眼泪里面,包含一个笑容。

就好似,可以被你提及到我噶耳边,喺一件好荣幸噶事情一样,

又好似,你记得,并愿意同其他人讲,你妈妈噶事情,令佢好有存在感。

最后,佢好急切甘将你爸爸叫翻屋企,并说明我噶存在。

令我有种错觉,好似离你屋企噶,唔喺一个陌生噶女仔,喺你本人回来了。

我唔明白你喺点啉噶,你会唔会唔知你,都可以令你噶世界里面噶人,好快乐,好幸福。

定喺你真喺唔知,所以先会碰见我,同一个好似我甘噶人,做甘奇怪噶约定。

“我哋有咩可以帮你手噶?你讲比我哋听。”

好似我就喺一个天使,可以帮佢哋,为你,做最后噶事。

同时,我终于真切甘感受到,你真喺走佐啦

我决定继续,无论要鼓起勇气几多次

因为如果你喺我,你一样会为我甘做,而且比我更坚决。

“我希望,你哋可以比我……”唔知佢哋会唔会拒绝。

“你讲啦,我哋都会全力帮你!”

“比我,住喺呢度几日,由我离执好佢留低噶所有野。顺便,等我去帮佢完成一D佢可能最想做噶事,同你哋所有人讲一D佢真正噶啉法。如果你地唔肯噶话,我可以净系做最后一样,唔使掂佢噶野。”

好古怪噶沉默。

“既然你知道佢所有噶事,佢噶野,都係由你离执啦。佢有同你讲好,同我哋所有人要讲噶野?”

“嗯,好早个阵佢就已经打算好甘噶情况出现,所以除佐秘密之外,佢有时会讲一D突发情况出现后要交代噶事。佢第一个讲噶,就喺关于你哋两个噶事。”

“甘我执好佢张床,顺便拿张新噶被比你训。听日你先开始啦,今日你都好攰啦。”

“我自己离啦,佢唔喺一个唔干净噶人,唔使特登拿新被。”

呢个夜晚好似黑得特别快。可能喺想比多D时间我准备

我对呢个房好似完全唔陌生,每望住一样野,我都会不自觉啉起你噶描述。

好似,你一早就准备好,我会迟早到来,哪怕呢个时候你已经吾系度。

闭上眼,我会尽力帮你,做我可以做噶事。

发梦了

一个好空旷噶地方。大到好嘈噶一场雨

我无遮,任由D雨淋。

突然上方噶雨比一把遮挡住,你企喺我前面。

“你开心无?”我问

你将把遮再移近我少少,挡住少少从侧面飘入噶雨。

突然觉得好嬲,不自觉甘起手打你一巴,好大力噶一巴。

“你就甘赶住要走?你好想快D解脱咩?!”

你照旧唔讲野,望住我,我睇得出,个种叫愤怒噶野。

就好似,你所有承受过噶怨愤,一直都收埋,等到呢个时候

完完全全甘通过眼神发泄喺我身上

“我会继续,因为我知道,如果喺你,你都会。”

 

依家噶我,就好似呢个梦甘,将自己逼到一个空旷,无依靠,大雨噶地方

而且唔会有你,同埋挡雨噶遮。

  评论这张
 
阅读(98)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017