注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

告解人3:最亲的情  

2010-10-05 01:06:27|  分类: 告解人 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

我啉如果我真喺有乜冬瓜豆腐

希望真喺有人将呢度噶野转述比佢哋听。

Chapter 3

虽然话唔觉得陌生,但始终唔喺自己张床,好早就自然醒了。

终于,我开始了,我哋噶约定。

行出厅,你妈妈仲未起身。

拿佐一个装粥噶大兜,去佢放假买早餐比你噶地方

你翻学买早餐比其他人噶地方,买佐肠粉,粥。

翻到去,佢已经醒佐。见到我开门入去

“吓死我啦,你一早就唔见佐。”

“早餐。”我递起个兜粥同两盒肠粉。

“等我去买啊嘛。”佢行入厨房,拿两只碗,倒好两碗粥

然后突然行开,拿佐两对屋企噶筷子,将两对木筷掉走。

“你打算几时开始?”佢食佐一啖粥,问我。

“依家开始。”我拿出你噶手机,稳到一张你噶自拍。“佢以前同我讲过,如果佢有咩冬瓜豆腐,就用呢张做遗照,佢试过好多次,佢话,最正常就喺呢张。”

佢望住你张相,“佢有无讲过,其实,佢觉得,我喺一个点样噶妈妈?”

我摇头。佢无继续食第二啖粥。

“不过我大概知道。”

“你讲,我听。”佢又开始食粥。

“佢一直觉得自己喺好好彩噶人,至少喺呢一方面,佢好中意屋企,好中意翻离呢度,哪怕佢唔喺度,但我离到之后,我都感觉到,佢肯定喺甘啉噶。”

“嗯。”佢笑佐一下。

“佢好中意食你煮噶野,佢一直希望可以学晒你煮噶,佢中意食噶,甘佢以后就可以煮比自己噶老婆仔女食。佢真喺甘啉噶。不过……其实佢觉得好委屈你哋,得佢一个人唔食鱼,成日要你哋就佢一个噶口味。如果佢都食鱼噶话,你就唔使为煮咩送而烦甘多。”

“唔烦啊,个衰仔食极都喺个几样姐,随便两个佢中意噶搭配,佢就会好满意。”我见到,有眼泪,喺佢噶面上划过。我啉到自己噶妈咪。

“其实,佢无乜讲具体你哋喺点样噶人,但佢讲到噶好多野,我觉得,都好应该比你哋知道。例如,佢希望你可以对自己好D。仔女唔喺你噶全部。虽然,你会不自觉将仔女噶事放晒喺第一位。但你应该要记住,一定要先活好自己,再理人地噶野。”

佢开始喊出声,突然有种罪恶感

“仲有啊,你自己身体唔好,就食多D有益噶野,做多D运动。以后呢,你唔好好似以前甘买甘少野比自己啦。少用钱喺好,但唔喺唔用啊嘛。如果你觉得唔惯买野比自己噶话,你就当喺佢同你讲,佢要买D野,游戏机啊,鞋啊,衫啊,裤啊。你就当喺买比佢噶,然后将D钱,买D你自己中意噶野。佢最中意讲噶一句话就喺,女人唔可以委屈自己。所以你一定要做到呢样野。”

我睇住佢,一路喊,一路食完个碗粥

“我唔希望佢走,你哋净係好伤心好伤心,我想你哋真系明白到佢喺点啉噶,佢想你哋过得点样,无论有无佢喺度。如果可以比佢讲多一句话,我啉,佢会多谢你,生出,养出,教出一个自己甘噶仔。”

佢停止哭泣,微笑。我知道,个个表情,叫安慰。

“多谢你啊!”多谢一个整喊佢噶人 

 

下午,我等到你噶爸爸。

“多谢你讲甘多野比我老婆听。佢话佢知道佐好多好多野。”

“唔使多谢,我同佢约定过,我就会尽力。”但係,我啉唔到点样同眼前噶佢开始你噶告解。

“嗯”佢点佐一只烟,吸佐一啖,然后慢慢吐出。喺咪男人唔开心都中意甘。

“唔好食甘多烟。”估唔到,会甘样开始。

佢即刻整熄只烟,好似喺食佐一啖,就会对我好大伤害甘。

“妈妈唔中意,佢一闻到就会咳,而且,食甘多对你自己又唔好,少D,唔使你戒,就尽量少食。”

“佢讲过?”

“嗯。佢仲话你煮野好好味,虽然平时懒煮推晒比阿妈。但係佢高三个阵你再攰都会赶翻离煮晚饭比佢食,佢真喺好开心架。但喺佢又担心你太攰窝。”

“煮几样野攰得去边窝,乱啉。”或者喺佢噶脑海,依家都係你当时噶身影。

“你知唔知,佢噶理想喺咩?”

“喺咩?”

“其实,佢喺无乜理想噶。佢最希望做噶野,就喺结婚,好希望好希望个种。而关于事业个D,我最想噶,就喺早D甘安定,早D甘蓄钱,然后拿比你,等你稳D生意做下,手机啊,电脑啊之类都好。我喺讲真噶。佢话,你噶工作太辛苦,休息时间太少。但系呢,佢唔希望你退休,如果佢可以蓄到钱,佢会比你,稳D野搞下。佢话,一个人,如果有D野忙下,强度唔大,唔辛苦噶话,身体会好好多,又唔会乱啉觉得自己无用。”

“衰仔……”我知道,唔系贬义

“虽然平时佢唔多讲,无乜同你地提过。但係其实好多野佢都已经打算好,虽然唔喺话咩好完美噶目标同安排,不过佢一直都喺度尽量做好,然后等个一日早D到来。佢话佢呢样似你,唔多讲野,但喺心里有自己噶打算,所以佢好高兴自己喺你噶仔,遗传到甘噶思维。佢觉得呢,你哋两个,甘多年离,其实都太辛苦啦。你地比佐一个好好好好噶家庭比佢。佢喺呢个世界见到好多唔公平噶事,而佢最感到庆幸噶喺,佢仅仅喺见,唔系经历。都系因为你哋噶爱,以及作为你哋噶仔存在。佢成日话,你哋应该多D享受生活,唔喺全部野都围住仔女离转,得闲无事两个去下旅游。佢唔希望其他人可以,而你哋唔可以。”

男人噶眼泪,会打动到其他人。讲讲下,我感觉到自己噶眼泪都一齐参与呢次告解。

“仲有啊,平时妈妈唔喺度噶时候,你唔好因为攰就随便睇睇下电视喺厅训着佐,坚持一下,点都行上床再训,会舒服好多。然后,食完饭之后唔好压住个肚训喺沙发上面,唔喺会整到肚腩越离越大,好似几个月大甘。”

“呢D佢都讲比你听。”笑住噶眼泪,叫幸福。

“既然佢已经唔可以努力令你地过得好D,你就要更加明白到,点样去活好自己,唔好太辛苦,多D享受。我觉得,佢想要噶,就喺甘简单。只要你地做到,就好。”

“如果无你,我肯定唔会知道佢原来喺甘啉噶。我明白啦,好多谢你。真喺好多谢你啊!”佢噶眼泪流唔停,但係好似已经得到佐某一种解脱。

你,真喺舍得呢个世界?你会唔会嬲我,将佢哋都整喊?

我到底做得岩唔岩?佢哋噶眼泪,令我不断甘啉起自己噶爸爸妈妈。

我将自己锁入你噶房

啉住好耐,喊佐好耐,将自己噶手机开机,打比妈咪

“喂?女啊!你喺边度啊依家?”一如既往噶紧张

“我喺佢屋企,好好,唔使担心。”

“你几时翻离啊?一喺我哋过去接你走啦好无?你唔好甘硬颈啦,我哋好担心你啊。”

“你听我讲先。可能,你唔会明白我今日经历过噶野。”眼泪再流,“我将一个人一世最想同父母讲噶野,讲晒比佢噶父母听。每讲一句,我都啉起你地。无论发生咩事,我知道你哋都会一样甘锡我,我希望你地锡我噶同时,识得对自己好D。因为人,一定要先活好自己,知唔知啊?”

“妈咪知道啊,你快D翻离啦,我好挂住你啊傻女~”妈咪喊得好大声

“我应承你哋,翻离个晚,我陪你哋去你哋后生拍拖个阵去个间餐厅食饭啊。我唔喺度噶几日,你哋唔好稳我,唔好挂住我噶野啦,你哋要照常甘食野,训觉。妈咪,我爱你,好爱好爱。”

收线。

如果唔喺因为你,我唔会有勇气甘同妈咪讲野。哪怕,喺因为你噶离开。

无论你觉得我做得好唔好,我都决定继续,因为,我知道。

换转喺你,你一样会帮我,去告解我噶人生。

  评论这张
 
阅读(32)| 评论(3)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017