注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Depressing

这么穷 那么累

 
 
 

日志

 
 

女儿长大了 妈妈说  

2012-01-20 11:21:46|  分类: 等女儿长大了 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
每个人的故事的最开始
都是爸妈的爱情
无论.....






然后

 
女儿长大了

女儿“妈咪啊~我想知道啦。”
阿妈“知道咩?”
女儿“点解爸爸咁锡你咯~”
阿妈“下?”
女儿“因为 每个人噶故事最开头 都喺阿爸同阿妈噶爱情故事。”
阿妈“你喺边度学呢句野噶?!”
女儿“我睇阿爸后生个时写个D搞笑古仔见到噶。”
阿妈“但喺以前应承话你听噶人喺佢喔,你自己问翻佢啦..我唔知点讲..”
女儿“你怕丑!哼哼~”
阿妈“鬼得闲怕丑啊,个时喺你阿爸话有大把野讲噶,我费事我讲咗,到佢无野讲会嬲我咋。”
女儿“唔会啦~你可以净答D我问噶或者你记得噶野啊,然后留D你觉得应该由爸爸讲噶内容比佢。”
阿妈“啉到咁周到?”
女儿“我仲可以帮你验证下爸爸噶版本有无删减或者加野添窝~!唔好话我知你地喺得闲拍下拖然后唔小心结婚就生我窝。”
阿妈“咁又唔会简单到咁俗....”
女儿“好!我地开始!”

think of me
“你地一齐噶感觉喺点噶?”
“……做咩一开始就问咁难噶问题噶..”
“难我换个第个啦.”
“唔使,感觉啊...的确喺好难形容,有D怪,有D搞笑,好安心,可以肆意宣泄我情绪噶感觉..差唔多咁啦”
“咁...你知知爸爸对你噶感觉喺点噶?”
“佢啊...佢最大噶感觉应该喺好易啉起我,好易好易。”
“啉起你?”
“嗯,见到好多野会啉起我,去到好多地方会想同我一齐去,之类~”
“爸爸有无具体同你讲过?”
“有啊~讲起就搞笑啦。我记得当时喺食完饭之后佢喺度执碗。”
“嗯嗯”女儿竖起耳朵认真收听。
“你爸爸突然叫我名,同我讲
‘你知唔知啊?好耐好耐之前呢,我见到有个女仔喺度执碗。我即刻就啉到你,我啉如果你嫁人唔喺嫁到有保姆做家务噶有钱屋企,你肯定会每次食饭之后都负责执碗,虽然你表面上会坚强执着平等,但你要嫁比一个人,你肯定会觉得为佢执碗洗碗好幸福。然后,如果我有机会同你一齐,我打死都唔会比你嫁比第个。’”
“跟住呢?”
“我个时都喺咁问佢,佢就话呢‘你可以因为你觉得嫁比呢个人幸福,而帮手执碗,但唔可以用帮手执碗离祈求呢个人令你幸福。’”
“5555,花言巧语~爸爸几时同你讲呢D野架?”
“你喺我肚里面个阵咯~”
“下?!!点解佢会……”
“会咩?”
“我觉得个时先讲呢D野,好似....迟咗D咁咯”
“唔知啊,你喺我肚里面个10个月呢,佢好多时都陪我,几乎要唱埋‘不要离我太远~’先安落。我亦都喺个时先明白点解佢比我喺其他人面前做贤妻做家务,但得我地两个噶时候会咁乐意做呢样个样。”
“哈哈,爸爸好傻,好老公。”
“佢唔喺傻,唔喺完美丈夫,喺强迫症,净会对住我发作,哈哈哈哈哈~~”

对你野蛮
“妈咪啊~有时我见到你可以好恶好野蛮咁对爸爸。你地喺几时开始咁噶?”
“几时啊...好似一直都喺咁吧..”
“一开始就喺?”
“差唔多啦,因为其实喺好长好长噶一段时间里面,我都觉得我地两个唔喺好适合噶。我个时觉得佢岩D温顺型噶女人。
所以一开始我又恶又野蛮呢,除咗可以发泄情绪之外,仲喺想吓走你阿爸,等佢中意过第个。
而后来我又恶又野蛮呢,喺因为当我发现佢点赶都唔走我想对佢温柔D噶时候,我已经习惯晒甘样,佢又中意喔..咁咪...”
“一直都喺咁~~”
“而且我综合离讲都喺好正噶一个女人啦,我D恶同野蛮都喺非常适可而止噶。你话喺咪?”
“嗯嗯。梗喺。”

I said "no"
“到精彩部分啦!爸爸点同你求婚架?”
“你想知第一次定第二次先?”
“下?点解有两次噶?”
“因为第一次我唔制啊嘛....”
“咁爸爸咪好伤心?”
“又唔喺噶...个时我没收佢只戒指,叫佢用一个星期认真考虑,然后再问我。”
“噢...吓得我啊..”
“话说个时呢(flashback《九十九分》)至于一个星期之后发生噶事,我留比佢自己慢慢讲啦。”
“哗~~~原来喺咁噶....我觉得呢个求婚都算犀利啦,虽然你唔制,哈哈~”

第一句我爱你
“仲有一样野我想知噶。爸爸几时第一次同你讲‘我爱你’噶?”
“er.....等我啉啉....唔喺好轰烈噶喔,甚至有D无聊,真喺想知?”
“嗯,你讲啦。”
“有一次你爸爸整野我食,然后佢好专注咁望住我食野噶表情,佢好怕整得唔好食我会嬲啊嘛。跟住,我就趁佢唔为意,大力捏住佢只手一下。”
“哈哈哈~你地好得意啊。”
“当我奸笑咁望住佢话好痛个时,佢就讲..咯。”
“就咁咋?”
“喺啊,我就答佢‘我知啊~’跟住佢就喺度傻笑。”
“唔明...”
“其实呢,你爸爸做噶野,基本上令呢句话几时讲都变得有D可有可无噶....”
“可有可无?!”
“喺啊,佢个D强迫症噶啉法就喺呢:佢唔希望我好似其他女人咁中意一个人噶时候 喺通过言语上确定对方噶啉法 然后用思考同想象增加信心,佢觉得咁样唔可靠,因为言语上呃一个人其实好容易。所以当我明白晒知道晒噶时候,佢再讲,我可以好串咁答我知道。都喺强迫症。”

阿爸好锡你
“妈咪,我依家好开心,原来爸爸咁锡你咁中意你,真喺咁鬼真噶...我唔嬲佢锡你多过锡我啦!”
“仲有好多野你都唔知,其实佢真喺好锡你噶。我咪同你讲过你第一个识叫噶喺‘妈妈’噶?”
“嗯,爸爸都同我讲过。”
“咁喺因为佢想我喺你噶心里面占第一位,当你开始识讲野噶时候,得闲无事就教你叫我~”
“所以你都排喺佢心里面噶第一位啊。”
“但你唔知道噶喺,当你识得叫‘爸爸’噶时候啊,佢开心到成个细路咁,个种兴奋就好似喺当年我话‘得啦得啦,我嫁比你好无~’个时咁。可惜你睇唔到。佢真喺好锡你架。”
“……嗯!我知道啦。”
“其实个句话,喺有后一句噶,不过当时你爸爸怕以后噶家庭同佢希望里面唔同,所以无写。”
“边句话?”
“每个人的故事的最开始 都是爸妈的爱情 无论以后故事怎样发展 爸妈的爱 都只想为你赶走不安与伤痛。”
“咁依家呢?我地两个同爸爸希望里面喺咪一样?”
“你听佢讲埋你咪知咯。仲有啊,我怕佢讲漏一样野。你记得问佢结婚之后换第一副眼镜喺因为发生D咩事。好重要噶!”

夜晚训觉
“今日吖女问咗我啦~”
“问你?”
“你自己以前应承过同佢讲个D呢..”
“哦~喺啊,佢话过比我知会问你先噶。”
“我好似都讲咗好多窝,你怕唔怕无野讲啊?”
“你记得好多咩?”
“记得几多讲几多咯~”
“放心啦,你讲几多,我都有更多内容可以讲噶……”
“真唔真啊?”
“梗真,真到无谱。训觉啦,晚安。”亲吻手背


终于,都喺开始继续
仲拉埋《九十九分》个求婚作战客串...
无聊可以跳超链接睇下,条件允许放心抄~
无人会告你噶。
如果可以继续噶话
阿妈噶戏份会少好多
不过
佢始终先喺呢个故事噶核心。

寻晚执房稳到张纸
语文作文审题秘籍
好多时执下执下又会稳到D野,原来都有唔少野噶..
不过呢,算了。
女儿长大了 妈妈说 - Chuuei - Ill try again.
 
  评论这张
 
阅读(22)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017